MijnGeldzaken.nl maakt gebruik van cookies – Klik voor meer informatie Accepteren

Vragen over arbeid en inkomen

 Alle vragen

Hoe lang kan ik verlof opnemen vanuit mijn levensloopregeling?

U kunt jaarlijks maximaal 12 procent van uw brutoloon sparen. En bovendien mag op een levenslooprekening nooit meer dan 210 procent van uw brutoloon staan. Het is alleen mogelijk om met levensloop door te gaan als u op 31/12/2012 minimaal euro 3000 op uw rekening had staan. Als dat voor u het geval was, kunt u nog tot uiterlijk 2022 doorsparen. Het levenslooptegoed kan voortaan worden opgenomen zonder bijzonder bestedingsdoel (bijv. een sabbatical).

Bij opname van het hele tegoed in 2013 werd 80% van de waarde in het economisch verkeer per 31 december 2012 belast. De overige 20% van de waarde per 31 december 2012 bleef buiten de heffing. De rest werd volledig in de heffing betrokken.

Bij niet volledige opname van het tegoed in 2013 of opname in latere jaren wordt de gehele opname belast. Uiterlijk op 31 december 2021 wordt het tegoed, wat dan nog op de rekening staat, bij uw inkomen opgeteld en belast.

Om uit te rekenen hoeveel u moet sparen is het van belang om te weten hoeveel u nodig heeft om op te nemen: 12% daarvan is wat u maximaal mag sparen. Dus als u bijvoorbeeld euro 20.000 nodig heeft en u heeft nu een salaris van 50.000, dan kunt u maximaal 6000 sparen per jaar (euro 500 per maand). Dat betekent dat u 3 jaar en 4 maanden nodig heeft om die euro 20.000 bij elkaar te sparen. In de tussentijd krijgt u ook nog een beetje rente over uw spaartegoed. Dus de finish wordt waarschijnlijk enkele maanden eerder bereikt. Ik word (wellicht) ontslagen waar heb ik recht op?

 Wat hou ik netto van mijn salaris over?

 Hoeveel moet ik sparen om straks minder te hoeven werken of eerder te stoppen met werken?

 Is het gunstig als mijn partner minder gaat werken en we dan besparen op kinderopvang?

 Kan ik minder gaan werken en toch rondkomen?

Gratis huishoudboekje en financieel plan!

Maak een gratis account aan in het onafhankelijke platform MijnGeldzaken.nl.

GRATIS financieel plan

Start nu!