MijnGeldzaken.nl maakt gebruik van cookies – Klik voor meer informatie Accepteren

Vragen over belasting

 Alle vragen

6 Tips bij doen belastingaangifte in 2019, inclusief bonus

U dient uw inkomstenbelasting aangifte over het jaar 2018 voor 1 mei 2019 in te dienen. Dat gaat volledig online. Doe op tijd aangifte. Te laat aangifte doen betekent namelijk een boete van minimaal 369,-. Hebt u nog geen DigiD zorg dan dat u die op tijd aanvraagt. Dit duurt enige dagen.

Bij  het doen van de aangifte voor de belastingen is er eigenlijk niet zo heel veel voordeel meer te behalen. De meeste maatregelen om belastingvoordeel te behalen had u moeten treffen in 2018. Gebruik daarom de aangifte van dit jaar ook om maatregelen te treffen die u vanaf 2020 te gelde kunt maken. Bekijk de bonustip onderaan de pagina om veel financieel voordeel te halen voor toekomstige jaren.

 

Belastingaangifte Tip 1:

Controleer de vooraf ingevulde gegevens van de belastingdienst goed!

De gegevens hoeven niet altijd te kloppen. Zo kan het zijn dat u een deel van de hypotheek niet voor de woning heeft gebruik. De belastingdienst ontvangt van de hypotheekverstrekker alleen het totale hypotheekbedrag en de betaalde rente. Bij uw belastingaangifte is alleen aftrekbaar het deel dat u nodig heeft voor de woning. In sommige gevallen dient dit ds handmatig aangepast te worden. Hou er trouwens rekening mee dat als u een eigen huis hebt dat bij de aangifte over 2018 u de WOZ-waarde 2018 van 2018 opgeeft. Dat is niet de WOZ-waarde die u begin dit jaar (2019) hebt gekregen.

 

Belastingaangifte Tip 2: 

Slim samen aangifte doen

Doet u samen met uw fiscale partner aangifte? Maak slim gebruik van de mogelijkheid om de inkomsten te verdelen, het zogenaamde ‘verdeelscherm’. Dit is geïntegreerd in het aangifteprogramma van de Belastingdienst. Met de verdeelmogelijkheid aan het eind van de aangifte kunt u het programma automatisch laten berekenen hoe jullie zo min mogelijk belasting betalen. 

Schuif de posten in het verdeelscherm zo dat de te betalen belasting voor een van de twee precies 45 euro is. Bij dit bedrag wordt er namelijk geen aanslag gestuurd. Let wel op: hebt u in 2018 een voorlopige aanslag gehad waarbij u moest betalen? Dan geldt dit voordeel niet.

Bekijk uw financiële toekomst in MijnGeldzaken.nl

 

Belastingaangifte Tip 3:  

Kijk ook eens naar andere aftrekposten dan hypotheekrente

De hypotheekrenteaftrek wordt door de fiscus voor u ingevuld. Maar soms zijn er ook andere aftrekposten die u kunt opvoeren. Deze hebben meestal wel een minimum bedrag voordat u de mogelijkheid heeft om deze af te trekken. Vooral ziektekosten, studiekosten en goede doelen kunnen mogelijkheden bieden. Denk bijvoorbeeld aan kosten voor speciale voeding, extra beddengoed en kleding, diëten en acupunctuur. Maar ook tandartskosten vallen hieronder als deze niet door u apart verzekerd zijn. De verzekeringskosten mogen hier niet meegenomen worden.

Krijgt u studiefinanciering? Dan mag u de studiekosten niet meer aftrekken. Volgt u een studie (voor een beroep) en het u geen studiefinanciering, dan zijn de studiekosten nog wel aftrekbaar.

Reist u op eigen kosten met het openbaar vervoer naar uw werk? Dan mag daarvoor maximaal €2073 aftgetrokken worden. Het bedrag van de reisaftrek is afhankelijk van de reisafstand en het aantal reisdagen per week. Zorg er voor dat u uw reiskosten goed documenteert. Krijgt u een reiskostenvergoeding van de werkgever, dan wordt de aftrek hierdoor vermindert!

Reiskosten die u maakt voor ziekenbezoek aan een partner of andere huisgenoot, zijn ook aftrekbaar onder voorwaarden. Het verblijf dient langer dan een maand te zijn en het ziekenhuis dient meer dan 10 kilometer van huis te liggen.

 

Belastingaangifte Tip 4:  

Maak altijd kopieën van persoonlijke aftrekposten 

De Belastingdienst controleert regelmatig 1 of meerdere van uw aftrekposten. Als de belastingdienst om een onderbouwing vraagt dan moet u deze tot uw beschikking hebben. U kunt deze ook in de digitale kluis van MijnGeldzaken.nl plaatsen. Dan heeft u deze altijd bij de hand. 

 

Belastingaangifte Tip 5:  

Goede doelen zijn aftrekbaar

Een andere vaak vergeten aftrekpost zijn de giften. Zeker als die aan een zogenoemde een goed doel met een anbi-status (Algemeen Nut Beogende Instelling) zijn geschonken. Ook bij giften geldt een drempel van 1% van uw inkomen. Kiezen voor een periodieke gift is trouwens fiscaal veel gunstiger dan losse schenkingen. Bij periodieke giften aan het goede doel is het hele bedrag namelijk aftrekbaar. Check wel even wat een periodieke gift is bij de belastingdienst, want met een automatische overschrijving ben u er nog niet.

 

Belastingaangifte Tip 6:  

Vragen om middeling

Als uw inkomen sterk varieert per jaar dan kunt u middeling aanvragen. Uw inkomen wordt dan over 3 jaren gelijkelijk verdeeld. Zeker interessant voor ZZP'ers en bijvoorbeeld mensen die tijdelijk minder zijn gaan werken of eerder stoppen met werken. Indien er een belastingvoordeel is (drempel €545) dan krijgt u het verschil terug. Daar moet u wel wat voor doen! Deze middeling kunt u pas terug krijgen over de periode met een definitieve aanslag. Als u aan de voorwaarden voor middeling voldoet, krijgt u in de volgende situaties waarschijnlijk belasting terug:

- U hebt na uw afstuderen een vaste baan gekregen en u had naast uw studie een bijbaan.

- U hebt een ontslagvergoeding ('gouden handdruk') gekregen.

- U bent in de afgelopen jaren gestart of gestopt met werken.

- U werkt als freelancer of als ondernemer.

- U hebt onbetaald verlof opgenomen (bijvoorbeeld voor een sabbatical).

- U bent minder gaan werken.

 

BONUS TIP:

In 15 minuten voordeel behalen voor aangifte 2020 en de jaren daarna!

Gebruik uw huidige aangifte om een compleet financieel plan te maken voor uw situatie tot en tijdens uw pensioen. In MijnGeldzaken.nl (onafhankelijke website) maakt u met uw DigiD in 15 minuten een compleet financieel plan. Met professionele software wordt uw financiële toekomst berekend en ziet u waar voordelen te behalen zijn. U krijgt de beschikking over software die ook door financieel adviseurs wordt gebruikt. MijnGeldzaken won met deze website o.a. de Pensioenwegwijzer prijs. In MijnGeldzaken.nl krijgt u antwoord op vragen als:

- Moet ik bijsparen voor mijn pensioen?

- Hoe kan ik te betalen belasting voor de komende jaren minimaliseren?

- Kan ik eerder met pensioen?

- Kan ik en/of mijn partner minder gaan werken?

- Heb ik het goed geregeld als ik (of mijn partner) kom te overlijden?

- Is het verstandig om af te lossen op mijn huis?

- Is het verstandig om een lijfrente te nemen?

- Geef ik meer uit dan de Nibud-cijfers?

- En nog veel meer......

 

Start HIER  met uw financiële APK en eerste plan. Gratis, veilig (aangemeld bij de AFM), onafhankelijk en aanbevolen door veel werkgevers en financieel adviseurs.

 

Start hier veilig en gratis met MijnGeldzaken.nl.

  Hoeveel kan ik belastingvrij schenken aan mijn kinderen?

 Welke belastingvoordelen heb ik als ik nu als zzp ga werken

 Wat is een bijleenregeling?

 6 Tips bij doen belastingaangifte in 2019, inclusief bonus

 Mijn ouders zijn op leeftijd, welke maatregelen kunnen zij nu treffen voor een fiscaal gunstige erfenis?

Gratis huishoudboekje en financieel plan!

Maak een gratis account aan in het onafhankelijke platform MijnGeldzaken.nl.

GRATIS financieel plan

Start nu!