MijnGeldzaken.nl maakt gebruik van cookies – Klik voor meer informatie Accepteren

Vragen over kinderen

 Alle vragen

Ik wil mijn kinderen helpen met een huis kopen. Hoe kan dat het best?

Er zijn verschillende mogelijkheden.

U kunt bijvoorbeeld meetekenen voor de hypotheek. De bank kan u dan volledig aansprakelijk stellen bij een eventueel tekort. Dit is de meest vergaande vorm. Het kan dan een probleem worden als u en uw kinderen later willen dat u niet meer 'mede schuldenaar' bent: de bank moet meewerken aan uw 'ontslag uit hoofdelijke aansprakelijkheid'. Dat kunnen ze weigeren.

Een andere mogelijkheid is om zelf een bedrag te lenen. Dat noemen we ook wel de familiehypotheek. Dit kan een interessante constructie zijn. De rente is aftrekbaar van de inkomstenbelasting van uw kinderen, terwijl u de rente onbelast ontvangt. De fiscus betaalt dus mee. U moet het geld van de lening wel voor langere tijd kunnen missen. De familiehypotheek hoeft niet geregeld te worden via de notaris. Maar het is wel goed om dit goed vast te leggen.

Ten slotte kunt u ook een bedrag vrijgesteld schenken. Dit kan tot een maximum van €102.010 voor een kind tussen de 18 en 40 jaar die niet al eerder een dergelijke schenking heeft gekregen. 

Zie uw financiële toekomst en de gevolgen van financiële keuzes in MijnGeldzaken.nl. Heeft u nog geen account voor MijnGeldzaken.nl?  Start dan nu gratis! Wat zijn de beste spaarrekeningen voor kinderen?

 Wat kan ik nu doen om mijn kinderen het beste te laten erven?

 Hoeveel mag ik mijn (klein)kinderen belastingvrij schenken

 Spaar ik voldoende om mijn kinderen te laten studeren?

 Hoe kan ik het beste sparen voor mijn kinderen voor later?

Gratis huishoudboekje en financieel plan!

Maak een gratis account aan in het onafhankelijke platform MijnGeldzaken.nl.

GRATIS financieel plan

Start nu!