MijnGeldzaken.nl maakt gebruik van cookies – Klik voor meer informatie Accepteren

Vragen over pensioen

 Alle vragen

Hoeveel geld heb ik als ik met pensioen ben?

Als u met pensioen gaat, krijgt u een basisinkomen volgens de Algemene ouderdomswet (AOW). Daarnaast bouwt u meestal een aanvullend pensioen op bij uw werkgever als u in loondienst bent. U kunt ook zelf een eigen voorziening opbouwen.

AOW

De AOW is een basispensioenvoorziening voor mensen die de AOW leeftijd hebben bereikt. Wie in Nederland woont of werkt, bouwt automatisch AOW op. De hoogte van uw AOW hangt onder andere af van uw leeftijd en woonsituatie.

Pensioen via uw werkgever

Niet elke werkgever biedt een pensioenregeling aan. Werkt u in een bedrijfstak met een verplichte bedrijfstakpensioenregeling? Dan moet uw werkgever u een pensioenregeling aanbieden. Of u via uw werk pensioen opbouwt en hoeveel, kunt u het beste navragen bij uw werkgever. Werkgevers en pensioenfondsen zijn verplicht u te informeren over uw pensioen.

Pensioen via eigen voorziening(en)

U kunt zelf een particuliere verzekering afsluiten, zoals een lijfrenteverzekering of een koopsompolis. U kunt ook sparen, beleggen of op een andere manier vermogen opbouwen voor later.

Pensioen voor zelfstandigen

Als zelfstandig ondernemer bouwt u in ieder geval AOW op. Voor een aanvullend pensioen moet u zelf zorgen, bijvoorbeeld via een particuliere verzekering. U kunt ook jaarlijks een percentage van de winst aan de zgn fiscale oudedagsreserve toevoegen. De Belastingdienst houdt daar in de aangifte rekening mee.

Door uw gegevens in te voeren in MijnGeldzaken.nl (gratis!) krijgt u een goed beeld hoe u er tijdens uw pensioen voor staat. Bij Mijn Planning tabblad Pensioen kunt u bij de instellingen het type grafiek veranderen. Kiest u voor inkomstenverdeling dan ziet u uit welke bestanddelen uw pensioeninkomen is opgebouwd.

Bekijk nu uw vermogen en inkomen tijdens uw pensioen! Maak een GRATIS account aan. Start hier! Wat is de A factor en moet ik bijstorten voor mijn pensioen?

 Pensioeninkomen, hoe is dat geregeld?

 Ik ga binnenkort met pensioen. Hoeveel heb ik dan netto om van te leven?

 Wat zijn de gevolgen voor mij van een verlaging van de pensioenuitkering?

 Kan ik eerder met pensioen?

Gratis huishoudboekje en financieel plan!

Maak een gratis account aan in het onafhankelijke platform MijnGeldzaken.nl.

GRATIS financieel plan

Start nu!