MijnGeldzaken.nl maakt gebruik van cookies – Klik voor meer informatie Accepteren

Vragen over pensioen

 Alle vragen

Welke manieren zijn er om bij te sparen voor mijn pensioen?

Belangrijk is dat u eerst duidelijkheid heeft over uw inkomsten en uitgaven tijdens uw pensioen. Maak een gratis account aan in www.mijngeldzaken.nl en u krijgt een compleet beeld van uw financiële situatie. U ziet dan snel of uw inkomen voldoende is om uw wensen en doelen tijdens uw pensioen te realiseren.

Er zijn verschillende manieren om extra te sparen voor uw pensioen. In MIjnGeldzaken.nl ziet u de gevolgen van een keuze op uw huidige en toekomstige situatie. Kijk welke mogelijkheid het best bij u past in de financiële zandbak van MijnGeldzaken.nl.

1) Spaar met een lijfrente of bankspaarproduct

Met deze producten legt u regelmatig een bedrag in. U betaalt geen belasting over de premie (er geldt een maximumbedrag per jaar wat je belastingvrij mag inleggen, de jaarruimte). Ook valt het opgebouwde vermogen buiten de vermogensbelasting.

2) Koopsompolis

Bij een koopsompolis stort u eenmalig een bedrag (soms kun je kosteloos bijstorten). Als u met pensioen bent krijg u een uitkering. Voor een koopsompolis geldt ook dat de storting met een maximum vrij is van belasting en de koopsom buiten de vermogensbelasting valt.

3) Zelf sparen of beleggen

U kunt ook zelf sparen en/of beleggen voor uw pensioen. Over het gespaarde bedrag betaalt u jaarlijks vermogensbelasting als het bedrag boven de vrijstellingsdrempel ligt (21.000 euro voor alleenstaanden).

4) Hypotheek aflossen

Wanneer u de hypotheek aflost verlaagt u de uitgaven tijdens uw pensioen. Daardoor heeft u minder inkomsten nodig. U betaalt dan ook minder hypotheekrente waardoor de hypotheekrente aftrek wordt verlaagd bij de belastingaangifte.

5) Werken naast je pensioen

Ook tijdens uw pensioen heeft u de mogelijkheid om te werken. Dit heeft geen invloed op uw pensioenuitkering. U betaalt wel inkosmtenbelasting die wat lager is voor gepensioneerden.

6) De overwaarde van je huis verzilveren

Wanneer u uw huis verkoopt en bijvoorbeeld goedkoper gaat wonen of gaat huren, dan kunt u het geld gebruiken voor uw pensioen. Er zijn ook constructies mogelijk waarbij u uw huis niet hoeft te verkopen en toch gebruik kunt maken van de overwaarde. Vraag er naar bij een onafhankelijk adviseur die is aangesloten bij MijnGeldzaken.nl.

In MijnGeldzaken.nl heeft u de mogelijkheid om al deze opties zelfstandig te evalueren. Een adviseur kan u bij vragen helpen via de online advieskamer. Hoe kan ik het beste mijn pensioen regelen?

 Hoe voorkom ik een pensioengat?

 Wat als mijn pensioen wordt gekort en minder oplevert?

 Wat is de A factor en moet ik bijstorten voor mijn pensioen?

 Hoeveel geld heb ik als ik met pensioen ben?

Gratis huishoudboekje en financieel plan!

Maak een gratis account aan in het onafhankelijke platform MijnGeldzaken.nl.

GRATIS financieel plan

Start nu!