MijnGeldzaken.nl maakt gebruik van cookies – Klik voor meer informatie Accepteren

Vragen over belasting

 Alle vragen

Belastingtips 2022 voor 2023 aangifte

Meeste belastingvoordeel is te behalen wanneer u het jaar voor de aangifte uw geldzaken goed geregeld hebt en een duidelijk beeld hebt van uw financiële toekomst. Gaat u bijvoorbeeld het komende jaar minder verdienen dan is het interessant om een aantal kosten al dit jaar te nemen. Zeker wanneer deze fiscaal aftrekbaar zijn. Spaart u voldoende voor uw pensioen? Als u daarvoor wilt bijsparen dan kan dat fiscaal vriendelijk.

BELASTINGTIP 1:
Breng overzicht in uw financiën
Dit kan tegenwoordig heel makkelijk. Door met uw DigiD gegevens op te halen hebt u binnen 15 minuten een eerste helder beeld van de financiële situatie van uw huishouden. Tevens wordt u getoond hoe de toekomstige ontwikkeling zal zijn en wat de invloed is van keuzes die u maakt in werk en privé. Ook veranderingen in fiscale wetgeving worden direct doorgerekend. Maak een account aan in MijnGeldzaken.nl en zie direct wat uw mogelijkheden zijn.

 

Start HIER  met uw financiële APK en eerste plan. Gratis, veilig (aangemeld bij de AFM), onafhankelijk en aanbevolen door veel werkgevers en financieel adviseurs.

BELASTINGTIP 2:
Schenken
Hebt u vermogen dan kunt u overwegen om gebruik te maken van de schenkingsvrijstellingen in 2022. Welke schenkingsvrijstellingen er zijn leest u hier. Denk daarbij ook aan de mogelijkheid om eenmalige een extra schenking te doen aan kinderen tussen 18 en 40 jaar voor het eigen huis of een studie.

Hoeveel mag ik schenken?

BELASTINGTIP 3:
Dure aankoop dit jaar doen
Overweegt u om een dure aankoop te doen dan kunt u dat beter nog dit jaar doen. Wanneer deze aankoop niet onder box 3 vermogen valt, bespaart u daarmee ongeveer 1,7% belasting als uw vermogen hoger is dan €50.650 (inclusief partner €101.300). Vanaf 2023 zijn deze bedragen verhoogd naar €57.000 en €114.000. U kunt nu dus ook nog een FPK adviesservice afnemen met dit voordeel. Duur is dit trouwens niet en het levert u zeker ook veel voordelen op.
 
BELASTINGTIP 4:
Kosten 2023 vooruitbetalen
Soms is het voordelig om kosten voor volgend jaar alvast vooruit te betalen. Dat geldt zeker voor aftrekbare kosten wanneer u volgend jaar een lager inkomen hebt. U kunt deze kosten dan in 2022 tegen een hoger tarief aftrekken. Daarnaast kan het interessant zijn om bepaalde kosten te bundelen. Zo gelden er voor zorgkosten, scholingskosten en giften drempels, voordat u deze mag aftrekken. Pakt u alle kosten in één jaar dan is de kans groter dat u de kosten mag aftrekken.
 
BELASTINGTIP 5:
Sparen voor pensioen via bijvoorbeeld een lijfrente
Het kan verstandig zijn dit jaar nog te sparen via een lijfrente. U betaalt over de waarde van de lijfrente geen belasting in box 3. Of een lijfrente voor u interessant is en wat u maximaal mag sparen in een jaar leest u hier. Uw persoonlijke situatie bekijkt u in MijnGeldzaken.nl. Daar ziet u ook direct het belastingvoordeel van een lijfrente en of dit u helpt voor een beter pensioen.
 
BELASTINGTIP 6:
Aflossen hypotheek
Op dit moment is het rendement dat u op spaargeld maakt mogelijk lager dan de hypotheekrente die u betaald. Het kan dan interessant zijn om een deel van uw hypotheek af te lossen. Of dat voor u het geval is zou u kunnen bekijken in MijnGeldzaken.nl door daar een aflossing toe te voegen op uw hypotheekkaartje en te bezien of uw situatie daardoor verbeterd. Let wel op dat bij de meeste hypotheken er een maximum geldt dat u mag aflossen per jaar (meestal 10% van de originele hypotheeksom), anders geldt er een boete.
 
BELASTINGTIP 7:
Hypotheekrente vooruit betalen
Sommige hypotheekverstrekkers staan het toe dat u de hypotheekrente maximaal 6 maanden vooruit betaald. Dit kan u voordeel opleveren in te betalen belasting in box 3. Vraag bij uw hypotheekverstrekker na of dit mogelijk is als u hier gebruik van wilt maken.
 
BELASTINGTIP 8:
Giften aan goede doelen
Door giften in 2022 te doen, kun u ze mogelijk aftrekken ­tegen een hoger tarief dan in 2023. ­Let wel op: giften zijn alleen aftrekbaar voor zover boven de 1 procent van je verzamel­inkomen in een bepaald jaar uitkomen. Voor periodieke giften geldt trouwens geen drempel. Dit zijn giften die contractueel voor minimaal vijf jaar vastliggen.
 
BELASTINGTIP 9:
Kijk bewust naar mogelijke aftrekposten
Als u weet wat er aftrekbaar is, kunt u vaak meer aftrekken bij het invullen van de belastingaangifte in het volgende jaar. Aan aftrekposten zijn regels verbonden en daar voldoet u dan aan. Bijvoorbeeld aan de rittenadministratie bij een leaseauto of de ritten naar een ziekenhuis bij een langdurig zieke huisgenoot.
 
BELASTINGTIP 10:
Los kleine schulden af
U kunt er fiscaal voordeel bij hebben om kleine schulden, zoals creditcardschulden, voor het eind van het jaar af te lossen als je daar genoeg geld voor hebt. U kunt schulden pas in box 3 in mindering brengen als u een bepaalde drempel bereikt. Dat betekent dat u schulden pas kunt opvoeren als ze meer bedragen dan €3400 (of €6800 bij partners). Door nog dit jaar af te lossen, vermindert u wel het saldo op uw bankrekening en dus uw vermogen in box 3.
  Belastingtips 2022 voor 2023 aangifte

 Mijn inkomen fluctueert erg. Kan ik dit middelen bij de belasting over een aantal jaren?

 7 Tips bij doen belastingaangifte

 Is het verstandig om een lijfrenteverzekering af te sluiten?

 Wat is een bijleenregeling?

Gratis huishoudboekje en financieel plan!

Maak een gratis account aan in het onafhankelijke platform MijnGeldzaken.nl.

GRATIS financieel plan

Start nu!