MijnGeldzaken.nl maakt gebruik van cookies – Klik voor meer informatie Accepteren

Vragen over belasting

 Alle vragen

Mijn ouders zijn op leeftijd, welke maatregelen kunnen zij nu treffen voor een fiscaal gunstige erfenis?

Het is verstandig om al op tijd na te denken aan de overdracht van vermogen. Maar ook als er geen vermogen is, zoals wanneer er een huis is waarbij de hypotheek hoger is dan de waarde van het huis, is het verstandig om stil te staan bij de gevolgen van het overlijden van ouders.

Als de erfenis negatief is, dwz dat de schuld groter is dan de waarde van de bezittingen, dan doen erfgenamen er goed aan om de erfenis te weigeren. Dat heet verwerpen. Vaak weten kinderen niet of er een positief of negatief saldo is in de nalatenschap. Het is dan belangrijk om 'benificiar te aanvaarden'. Daarvoor moet u eerst langs de notaris. Het is van belang om niet alvast het huis leeg te gaan halen. Dan bent u zich al als 'eigenaar' gaan gedragen en is het niet meer mogelijk om de erfenis eventueel te verwerpen.

Als er een substantieel positief saldo in de nalatenschap is, dan moet daar erfbelasting over worden betaald. Over de eerste 138.642 (boven de vrijstelling van 22.918) moet 10% belasting worden betaald. Daarboven geldt een percentage van 20%. Op tijd het vermogen wegschenken kan dus een voordeel van 10% opleveren. Dat wegschenken kan ook op papier. Neem contact op met een notaris om de mitsen en maren op tijd te bespreken.

Maak nu een gratis account aan voor MijnGeldzaken.nl en bereken alles.  Start hier! 7 Tips bij doen belastingaangifte

 Hoe kan ik mijn belastingaangifte corrigeren?

 Welke belastingvoordelen heb ik als ik nu als zzp ga werken

 Is het verstandig om een lijfrenteverzekering af te sluiten?

 Hoeveel kan ik belastingvrij schenken aan mijn kinderen?

Gratis huishoudboekje en financieel plan!

Maak een gratis account aan in het onafhankelijke platform MijnGeldzaken.nl.

GRATIS financieel plan

Start nu!