MijnGeldzaken.nl maakt gebruik van cookies – Klik voor meer informatie Accepteren

Vragen over hypotheek en wonen

 Alle vragen

Hoeveel hypotheek heb ik eigenlijk nodig om een huis te kopen?

Dat hangt ervan af: koopt u een huis dat nieuw gebouwd wordt of is het een bestaand huis? Bij een bestaand huis zijn er bijkomende kosten: overdrachtsbelasting, notariskosten en advies- en afsluitkosten. Bij een nieuwbouwwoning hoeft er geen overdrachtbelasting te worden betaald, maar vaak wel extra rentekosten. Verder is het van belang of u ook spaargeld en de eventuele winst uit de verkoop van uw huidige woning inbrengt. In het algemeen dient u er rekening mee te houden dat er bij een bestaande woning nog zo'n 4% á 6% extra kosten zullen zijn. Dus voor de aankoop van een woning van euro 200.000 zult u een hypotheek van tussen de euro 208.000 en 212.000 nodig hebben.

Bij een nieuwbouwwoning moet u rekening houden met mogelijk meerwerk en rente tijdens de bouw. Meerwerk ontstaat doordat u afwijkende wensen heeft waarvoor extra werkzaamheden worden uitgevoerd. Rente tijdens de bouw zijn dubbele lasten waarbij u al rente betaalt over de opgenomen bedragen van de hypotheek waarmee u de bouw betaalt terwijl u nog niet in de nieuwe woning woont omdat het huis nog niet af is. De bouw van een woning duurt meestal tussen de 9 maanden en 18 maanden. Rekening houdend met deze bijkomende kosten heeft u al gauw 6% extra nodig naast de aanneemsom en de grondprijs. Als de grondaankoop en aanneemsom (incl meerwerk) dus 200.000 euro zijn, heeft u waarschijnlijk 212.000 euro nodig om alles te kunnen betalen. Het is natuurlijk mogelijk om (een deel van) deze kosten te betalen uit spaargeld. Of uit de eventuele winst op uw huidige woning.

MijnGeldzaken.nl toont uw persoonlijke situatie.Heeft u nog geen account? Start dan nu gratis! Hoeveel hypotheek heb ik eigenlijk nodig om een huis te kopen?

 Is het voor mij voordeliger om een hypotheek via een familielid te nemen?

 Welke boete betaal ik bij het oversluiten van mijn hypotheek?

 Wat is de beste hypotheek voor mij?

 Kan ik in in het huis blijven wonen als mijn partner komt te overlijden?

Gratis huishoudboekje en financieel plan!

Maak een gratis account aan in het onafhankelijke platform MijnGeldzaken.nl.

GRATIS financieel plan

Start nu!