MijnGeldzaken.nl maakt gebruik van cookies – Klik voor meer informatie Accepteren

Vragen over hypotheek en wonen

 Alle vragen

Ik wil mijn kinderen helpen met een huis kopen. Hoe kan dat het best?

Er zijn verschillende mogelijkheden om uw kinderen te helpen bij de aankoop van een woning. U kunt bijvoorbeeld garant staan voor de aflossing en de rentebetaling. Een bank is dan wat eerder geneigd om uw kinderen de lening te verstrekken. Meestal zal de bank dan verlangen dat u meetekent als medeschuldenaar. Sinds augustus 2011 zijn de regels aangescherpt: er wordt getoetst of uw kinderen op korte termijn de hypotheek zelfstandig kunnen betalen. Dan helpt garant staan dus niet veel.

Een andere mogelijkheid is om uw kinderen een schenking te doen. Kinderen die jonger zijn dan 40 jr (of een partner hebben die jonger is dan 40) kunnen een eenmalig verhoogde schenkingsvrijstelling genieten van €28.947. Deze kan woren verhoogd tot €60.298 indien de schenking wordt gebruikt voor een dure studie.

Ten slotte is het mogelijk om zelf als hypotheekverstrekker op te treden via een zogenaamde familiehypotheek. U leent dan geld aan de kinderen waarmee zij zelfstandig een huis kopen. Dit is fiscaal zeker interessant voor u en de kinderen. Wanneer u beschikt over voldoende vermogen dan is dit vaak aan te bevelen. De kinderen betalen rente en aflossing aan u. U kunt hen eventueel compenseren in de jaarlijkse lasten door een deel van uw opbrengst weer terug te schenken. Dat kan onbelast tot €6035,-. Schenkt u meer dan betalen de kinderen daar schenkingsbelasting over (10% tot €138.641,- en 20% over het meerdere daarboven). 

MijnGeldzaken.nl toont uw persoonlijke situatie.Heeft u nog geen account? Start dan nu gratis! Is een vakantiehuisje kopen fiscaal aantrekkelijk voor mij?

 Kan ik goedkoop en vrijblijvend hypotheekadvies krijgen?

 Ik heb overwaarde op mijn huis, wat kan ik daarmee?

 Hoeveel hypotheek heb ik eigenlijk nodig om een huis te kopen?

 Kan ik als zzp'r een hypotheek krijgen?

Gratis huishoudboekje en financieel plan!

Maak een gratis account aan in het onafhankelijke platform MijnGeldzaken.nl.

GRATIS financieel plan

Start nu!