MijnGeldzaken.nl maakt gebruik van cookies – Klik voor meer informatie Accepteren

Vragen over over mijngeldzaken.nl

 Alle vragen

Huishoudboekje: Hoe aflossing lening bijhouden?

In MijnGeldzaken kunt u als u minimaal een koper abonnement hebt heel handig bijhouden hoever u bent met het aflossen van een lening. Onderstaand gaat uit van een lening die u terug moet betalen. Het kan natuurlijk ook andersom zijn, dat u iemand geld geleend hebt en dat u terug moet ontvangen. Dan is de route gelijk, maar het saldo van het kasboek positief (vordering).

- Ga naar Beheer rekeningen (tandwieltjes) en maak een nieuw 'kasboek' aan “Lening”. Het aanmaken van een kasboek betekent eigenlijk dat het bijhouden van de rekening met de hand of via importeerregels moet gebeuren. Het is dus niet echt een kasboek, maar kan ook een spaarrekening zijn of een lening.

- Ga naar Account (poppetje linksboven) >> Instellingen > Tabblad Saldo en stel het saldo in van de lening, met een min-teken.

- Ga naar Account (poppetje linksboven) >> Instellingen > Tabblad Importeerregels en maak een regel aan waarmee een aflossing van de lening (bijvoorbeeld de maandelijkse betaling) gevonden wordt. Dit kan bijvoorbeeld door gebruik te maken van de tegenrekening en/of de omschrijving. Geef bij deze importeerregel ook aan dat er automatisch een kasboekmutatie aangemaakt moet worden op de rekening “Lening” die u net hebt aangemaakt. Laat de nieuwe regel niet van toepassing zijn op reeds bestaande transacties, enkel op nieuwe, aangezien u bij de vorige stap het actuele saldo van de lening hebt ingevoerd.

Bij een eerstvolgende betaling wordt deze aflossingstransactie dan herkend. Automatisch wordt dan ook een transactie gemaakt op de rekening "Lening" zodat de schuld verlaagd wordt.

Hebt u ook het onderdeel planning aangemaakt en daar de lening ingevoerd dan dient u daar  periodiek het nieuwe saldo van de lening nog aan te passen voor een actuele berekening van uw planning. Saldi uit het huishoudboekje worden niet automatisch verwerkt in de planning.

  Huishoudboekje - Welk online huishoudboekje is het beste?

 Welke cookies gebruikt MijnGeldzaken.nl?

 Planning - Waarom wijkt mijn spaarsaldo af van de invoer?

 Algemeen - Wie zitten er achter MijnGeldzaken.nl?

 Huishoudboekje - Hoe spaarrekening toevoegen bij PSD2?

Gratis huishoudboekje en financieel plan!

Maak een gratis account aan in het onafhankelijke platform MijnGeldzaken.nl.

GRATIS financieel plan

Start nu!