MijnGeldzaken.nl maakt gebruik van cookies – Klik voor meer informatie Accepteren

Vragen over overig

 Alle vragen

FIRE, wat is dat en hoe doe ik dat?

FIRE is een afkorting voor Financially Independent & Retire Early, oftewel financieel onafhankelijk en vroeg met pensioen.

De FIRE methode is een levensstijl. Aanhangers van de FIRE methode willen keuzevrijheid in het leven en zien werken als optioneel. Velen vullen dit in door te streven naar een datum waarop ze financieel onafhankelijk zijn en dus eigenlijk kunenn gaan leven alsof ze met pensioen zijn. Dat betekent dat er voldoende geld binnenkomt, zonder dat daarvoor arbeid verricht hoeft te worden. Je zorgt dat je geen schulden hebt en laat het geld voor je werken zodat er per maand voldoende binnen komt om van te leven. Hoeveel dat is verschilt per persoon. Sommigen zeggen dat ze financieel onafhankelijk zijn als er 1500 euro per maand binnenkomt. Anderen vinden dat dit 4000 euro zou moeten zijn.

Veelal komt FIRE er op neer dat je zuiniger gaat leven en zo vermogen opbouwt. Dit vermogen laat je renderen. Dat kan op verschillende manieren. Hoe meer rendement hoe sneller je je doel bereikt. Daar zit ook gelijk het addertje. Hoog renedement gaat gepaard met hoog risico. 

MijnGeldzaken is het ideale instrument om jouw FIRE mogelijkheden te berekenen. Bij het onderdeel Mijn Planning zie je je financiële toekomst. Wij raden aan om je rendement op bezittingen conservatief in te schatten. Dit ook vanwege de compensatie voor inflatie. Verwacht je dat je 5% rendement kunt maken en er een inflatie is van 2% dan kun je het beste een rendement invoeren van 3% op je spaargeld.

Daarna ga je in het onderdeel Zandbak van MijnGeldzaken bekijken wat er gebeurt als je bespaart en minder gaat uitgaven. Ook bekijk je wat er gebeurt als je eerder stopt met werken. Zo maak je je FIRE-plan.

Met het huishoudboekje en de bijbehorende app kun je uitstekend je FIRE doelen in de gaten houden. Stel je budget op passend bij je plan en hou deze dagelijks in de gaten met de app die net zo werkt als een fitness app. Je wordt gestimuleerd om deze doelen te halen. Ook je eventuele partner kan deze in de MijnGeldzaken App volgen. Zo streven jullie samen eenvoudig naar hetzelfde FIRE doel.

Lees ook dit artikel: Dromen realiseren

  Hoe vaak moet ik naar mijn financien laten kijken door een expert?

 Wat is beter een online huishoudboekje of een papieren kasboek?

 Heb ik mijn geldzaken goed geregeld?

 Kan ik snel bij mijn geld in geval van nood?

 Wanneer kan ik mijn levensloopregeling vrij laten vallen?

Gratis huishoudboekje

Maak een gratis account aan in het onafhankelijke platform MijnGeldzaken.nl.

GRATIS

Start nu!