MijnGeldzaken.nl maakt gebruik van cookies – Klik voor meer informatie Accepteren

MijnGeldzaken.nl sluit aan op advies AFM

« Terug naar alle persberichten

De AFM adviseert tot het gebruik van een online tool. Eén financieel dashboard. MijnGeldzaken.nl geeft hier invulling aan. 85% van de gebruikers geeft aan dit instrument te willen blijven gebruiken en 50% geeft aan actie te ondernemen na gebruik

Nijkerk, 28 januari 2016 – In een onlangs gepubliceerd onderzoek* adviseert de AFM tot het gebruik van een online tool waar alle financiële producten op één plek in kaart worden gebracht, zodat consumenten beter inzicht krijgen in het pensioen. Via MijnGeldzaken.nl wordt invulling gegeven aan deze wens zoals ook blijkt uit een onderzoek gehouden in opdracht van APG** naar aanleiding van het gebruik van het platform bij een grote werkgever. 85% van de gebruikers gaven aan het online instrument na introductie te willen blijven gebruiken. Het complete overzicht dat het platform biedt, werd zeer gewaardeerd.

Naast overzicht geeft MijnGeldzaken antwoord op de vraag: "Heb ik het goed geregeld, of moet ik wat doen?". Meer dan 50% van de werknemers gaven in het onderzoek aan dat ze daadwerkelijk actie hebben ondernomen naar aanleiding van het gebruik van de online tool. Online inwinnen van advies bij een onafhankelijk adviseur via het platform is één van de mogelijkheden.

Mede naar aanleiding van het onderzoek van de AFM en de samenwerking tussen MijnGeldzaken.nl en ZZP Pensioen is een speciale pensioenadvies-service toegevoegd aan de dienstverlening. Samen met een adviseur naar keuze wordt bekeken of het pensioen goed geregeld is en krijgen particulieren advies over de te nemen vervolgstappen.

Drempel complexiteit gedeeltelijk overwonnen

De AFM noemt in haar onderzoek daarbij als belangrijke drempel de complexiteit. Bij MijnGeldzaken.nl worden gebruikers gevraagd om zelf de schoenendoos in te voeren via een slimme wizard. Onze ervaring is dat de meeste mensen goed in staat zijn om hun belangrijkste financiële gegevens zelfstandig in te voeren via deze wizard. Uitsluitend wanneer de pensioengegevens ingevoerd dienen te worden zien wij een grote uitval (15%). Gebruikers hebben gegevens niet paraat en de huidige koppeling met Mijnpensioenoverzicht.nl is voor velen te bewerkelijk.

Een automatische koppeling, zoals de AFM voorstaat, met relevante databestanden helpt zeker om meer mensen een financieel dashboard te laten gebruiken en financieel bewust te maken. Aan de andere kant zien wij dat het stapsgewijze proces van invoeren bijdraagt aan het inzicht van de gebruiker.

Zelf keuzes evalueren bevordert handelingsperspectief

In MijnGeldzaken.nl kunnen gebruikers de financiële gevolgen van keuzes, als eerder stoppen met werken of meer gaan sparen, zelfstandig evalueren via de zogenaamde zandbak. Het platform geeft tips over hoe op basis van de persoonlijke situatie, problemen mogelijk op te lossen zijn. Het onderzoek van APG toont aan dat het zelf experimenteren in de zandbak zeer gewaardeerd wordt. Mede hierdoor heeft meer dan 50% van de werknemers actie ondernomen na gebruik van het platform.

Koppeling met ZZP Pensioen

De AFM stelt dat aansluiten bij bestaande tools de beste optie lijkt om het pensioeninzicht bij consumenten te vergroten. Samenwerken en ervaringen delen helpt om processen te versnellen, kosten laag te houden en de tooling verder te verbeteren en af te stemmen op de verschillende gebruikersgroepen. Vanuit die optiek hebben we onlangs een koppeling geïmplementeerd met ZZP Pensioen*** van Loyalis, waarbij de nut en noodzaak van dit pensioen zelfstandig binnen MijnGeldzaken.nl geëvalueerd kan worden voordat men de regeling afsluit.

--------------------------------------------- Einde persbericht ---------------------------------------

Neemt u voor meer informatie, beeldmateriaal, toegang tot www.mijngeldzaken.nl of een interview contact op met Maarten Luiken van FinBase BV. Telefoon 033-2022007 of email Maarten.Luiken@MijnGeldzaken.nl

* Oktober 2015 AFM: Neem drempels weg opdat Nederlanders in actie komen voor hun pensioen.

** November 2015 APG onderzoek uitgevoerd door Bureau Bartels naar aanleiding van gebruik adviesinstrument MijnGeldzaken.nl inclusief aanvullende diensten van FinBase bij een werkgever met 10.000 medewerkers.

*** Bekijk de koppeling met ZZP Pensioen op https://www.zzppensioen.nl/bereken-en-vergelijk

Over FinBase

MijnGeldzaken.nl is ontwikkeld door FinBase BV (geregistreerd bij de AFM), een private onderneming zonder enige verbondenheid met een financiële instelling. Oprichters van FinBase zijn bedrijfseconoom drs. Maarten Luiken en financieel planner en docent drs. Rick Wassenaar. Rick Wassenaar ontving in 2010 de onderscheiding financieel planner van het jaar. FinBase BV heeft als doel consumenten meer inzicht te geven in de persoonlijke financiële situatie en gedegen onafhankelijk financieel advies voor iedereen betaalbaar te maken. Zelf doen waar het kan, advies wanneer het moet is het motto. Het platform bevat een online huishoudboekje, geavanceerde financiële planningssoftware en geeft gebruikers direct toegang tot onafhankelijke adviseurs. Toegang is in de basis versie gratis voor consumenten. Door werkgevers worden de diensten van FinBase gebruikt om werknemers op individueel niveau inzicht te geven in arbeidsvoorwaarden en pensioenregeling. Met het platform voldoen werkgevers en pensioenfondsen aan de wet pensioencommunicatie. MijnGeldzaken.nl heeft koppelingen met alle Nederlandse banken en Mijnpensioenoverzicht.nl.


Deel dit artikel