MijnGeldzaken.nl maakt gebruik van cookies – Klik voor meer informatie Accepteren
Nijkerk 24 oktober – Met verbeterde software biedt het platform MijnGeldzaken.nl de consument nog meer mogelijkheden om de eigen financiële situatie, nu en in de toekomst, te analyseren en zo nodig te verbeteren. De praktische persoonlijk gegenereerde tips die volgen op rode of oranje stoplichten in het gemaakte financiële plan, zijn verder uitgebreid. Tips worden gegeven voor de persoonlijke situatie tot en tijdens pensioen. Dit ook bij de verschillende risicoscenario’s als overlijden en arbeidsongeschiktheid. MijnGeldzaken.nl zet hiermee de volgende stap in ‘Robo-advisering’ terwijl ook online ondersteuning door een onafhankelijk financieel adviseur via het platform mogelijk is.
De consument die gebruikmaakt van MijnGeldzaken.nl krijgt na de invoer van financiële data (inkomsten, uitgaven, vermogen) op verschillende manieren inzicht in de eigen financiële situatie. In tekst en grafieken wordt de persoonlijke situatie uitgelegd. Het FPK-cijfer (de Financiële APK) geeft in één oogopslag een waardering van de ‘financiële gezondheid’. De impact van ingrijpende gebeurtenissen als overlijden, arbeidsongeschiktheid en werkeloosheid, zowel van de kostwinner als van de partner, wordt daarin meegenomen.
Via stoplichten wordt de consument direct duidelijk gemaakt wanneer actie nodig is. Door verbeterde data-analysetechnieken biedt het programma nu nog gerichter aanbevelingen hoe de geconstateerde situatie is te beïnvloeden. Via de knop ‘oplossen’ worden tips gegeven hoe het persoonlijke plan verbeterd kan worden. In de ‘zandbak’ van MijnGeldzaken.nl kunnen de gevolgen van mogelijk te ondernemen stappen worden doorgerekend.
Belang van fintech groeit
Onlangs benadrukte ook de bestuursvoorzitter van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) het belang van fintech in het kader van de emancipatie van de financiële consument en de wens om de komen tot een financiële APK. “Mede dankzij fintech kunnen consumenten sneller een helder inzicht krijgen in hun financiële situatie, zodat ze tijdig, bijvoorbeeld samen met een financieel planner, de juiste keuzes kunnen maken. En dat is hard nodig, want nu al loopt een op de drie Nederlanders het risico op een te laag inkomen na pensioen en legt slechts een klein deel daadwerkelijk geld opzij.”