MijnGeldzaken.nl maakt gebruik van cookies – Klik voor meer informatie Accepteren

Vragen over belasting

 Alle vragen

Hoeveel kan ik belastingvrij schenken aan mijn kinderen?

Er bestaan twee belastingvrijstellingen voor schenkingen van ouders aan kinderen: Een jaarlijkse belastingvrijstelling van € 5.514,- (in 2020) per kind per jaar. Een eenmalige belastingvrijstelling van €26.457,- per kind, wanneer het kind tussen de 18 en 40 jaar oud is. Dit bedrag mag worden verhoogd tot € 55.114,- als het kind het geld gebruikt voor een studie. Ook in 2020 is het weer mogelijk om € 103.640,- te schenken aan uw eigen kind of een ander kind tussen de 18 en 40 jaarwaarbij de ontvanger geen belasting hoeft af te dragen indien de schenking wordt benut voor aankoop van een woning of (gedeeltelijke) aflossing van een hypotheek. 

Wilt u meer schenken dan betaalt uw kind over het meerdere schenkingsbelasting. De tarieven zijn gelijk aan die van erfbelasting. U hoeft niet naar de notaris om te schenken. U kunt het bedrag gewoon overmaken of geven aan uw kind. De ontvanger moet de schenking wel opgeven aan de belastingdienst. Daarvoor kunt u op de site een formulier van de belastingdienst downloaden. Bereken hier hoeveel belasting over een mogelijke schenking moet worden betaald.

MijnGeldzaken.nl toont uw persoonlijke situatie. Heeft u nog geen account? Start dan nu gratis! Mijn ouders zijn op leeftijd, welke maatregelen kunnen zij nu treffen voor een fiscaal gunstige erfenis?

 Hoeveel kan ik belastingvrij schenken aan mijn kinderen?

 Hoeveel belasting moet ik betalen over een erfenis?

 7 Tips bij doen belastingaangifte in 2020

 Wat is een bijleenregeling?

Gratis huishoudboekje en financieel plan!

Maak een gratis account aan in het onafhankelijke platform MijnGeldzaken.nl.

GRATIS financieel plan

Start nu!