MijnGeldzaken.nl maakt gebruik van cookies – Klik voor meer informatie Accepteren

Vragen over belasting

 Alle vragen

Mijn inkomen fluctueert erg. Kan ik dit middelen bij de belasting over een aantal jaren?

De fiscale middelingsregeling is bedoeld om mensen tegemoet te komen die een sterk wisselend inkomen hebben. Bij een sterk wisselend inkomen, waarbij u bijvoorbeeld het ene jaar wel en het andere jaar niet de hoofdprijs (46%) belasting betaalt, kan de situatie ontstaan waarbij u meer belasting betaalt dan het geval zou zijn als er een meer gelijkmatige verdeling van hetzelfde inkomen zou zijn geweest.
Via de mogelijkheid tot middeling van inkomen komt de belastingdienst deze mensen tegemoet.

De middeling van belasting kan aangevraagd worden over drie opvolgende jaren en vanaf 2001. Middeling van uw inkomen in box I kan zinvol zijn als:

  • Uw inkomen (sterk) wisselt, bijvoorbeeld een eenmalige ontslaguitkering, sabbatical, hoge winst/bonus uitkering of afkoop alimentatie.

  • U ondernemer bent en (sterk) wisselende resultaten heeft behaald, of uw oudedagsreserve vrijvalt of een stakingswinst wordt uitgekeerd.

  • U van baan gewisseld bent of meer/minder bent gaan werken, waarbij bij een hoger inkomen er een grote wijziging is opgetreden.

Het middelingsverzoek kan gedaan worden nadat de betreffende belastingaanslagen definitief zijn en dient binnen drie jaar hierna plaats te vinden.

Maak nu een gratis account aan voor MijnGeldzaken.nl en bereken alles.  Start hier! Hoeveel kan ik belastingvrij schenken aan mijn kinderen?

 Te laat voor belastingaangifte, wat nu?

 Is het verstandig om een lijfrenteverzekering af te sluiten?

 Mijn inkomen fluctueert erg. Kan ik dit middelen bij de belasting over een aantal jaren?

 Belastingtips 2022 voor 2023 aangifte

Gratis huishoudboekje en financieel plan!

Maak een gratis account aan in het onafhankelijke platform MijnGeldzaken.nl.

GRATIS financieel plan

Start nu!