MijnGeldzaken.nl maakt gebruik van cookies – Klik voor meer informatie Accepteren

Vragen over kinderen

 Alle vragen

Hoe werkt het studieleenstelsel?

Vroeger kreeg iedereen die aan een universiteit of hogeschool studeerde een basisbeurs van de overheid. Als je snel genoeg afstudeerde was deze basisbeurs altijd een gift. Vanaf het studiejaar 2015-2016 is de basisbeurs afgeschaft. In plaats daarvan kunnen studenten lenen voor hun studie.

In het regeerakkoord van het nieuwe kabinet voor 2022 is afgesproken om het leenstelsel te herzien. Maar het is nog nietprecies uitgewerkt hoe dit zal gebeuren. De 

Voor wie is het studieleenstelsel?

Het leenstelsel is voor nieuwe studenten! Als je in 2016 al was ingeschreven voor een studie, heb je recht op een studiebeurs. Let op: ben je nu bezig bent met een bachelor en ga je straks een master doen, dan krijg je tijdens je master wel te maken met het leenstelsel.

Hoe werkt het studieleenstelsel?

Het aanvragen van een lening doe je bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Dat kon eigenlijk altijd al. Door de afschaffing van de basisbeurs is het maximale leenbedrag verhoogd naar €1076,14 per maand.

Hoe zit het met terugbetalen van het leenstelsel?

Na afloop van je studie ga je aflossen als je inkomen hebt. Je moet je lening binnen 35 jaar terug betalen. Hoeveel je per maand moet aflossen, is afhankelijk van de hoogte van je lening en je inkomen. Heb je een laag inkomen, dan is de maandelijkse aflossing laag. Heb je een hoog inkomen, dan betaal je meer. Je betaalt nooit meer dan 4% van je inkomen boven het minimumloon. Als het financieel even tegenzit, mag je de aflossing maximaal 5 keer voor een jaar onderbreken. Natuurlijk kun je de lening ook sneller terugbetalen.

Hoeveel rente betaal ik bij een studieleenstelsel?

Geld lenen kost geld. Je betaalt rente over het geleende bedrag. Leen dus niet meer dan nodig is, maar de lening via het studieleenstelsel is relatief goedkoop ten opzichte van andere leningen. De rente op een lening bij DUO is ook lager dan de rente bij een bank. DUO stelt het rentepercentage elke 5 jaar opnieuw vast.

Wat gebeurt er met de aanvullende beurs?

Als de ouders weinig verdienen, kun je een aanvullende beurs krijgen.  Als je onder het leenstelsel valt kun je een aanvullende beurs van maximaal €413,17 krijgen.

Hoeveel mag ik bijverdienen als student?

Er was altijd een maximum hoeveel je als student mocht bijverdienen naast je studie. Deze regel verdwijnt. Voortaan maakt het niet uit hoeveel je met een bijbaantje verdient. Uiteraard betaal je wel gewoon inkomstenbelasting. Wat kan ik nu doen om mijn kinderen het beste te laten erven?

 Hoe werkt het studieleenstelsel?

 Spaar ik voldoende om mijn kinderen te laten studeren?

 Hoeveel kost een kind?

 Ik wil mijn kinderen helpen met een huis kopen. Hoe kan dat het best?

Gratis huishoudboekje en financieel plan!

Maak een gratis account aan in het onafhankelijke platform MijnGeldzaken.nl.

GRATIS financieel plan

Start nu!